Werkkostenregeling bedrijfsuitje

Werkkostenregeling bedrijfsuitje

Wat betekent de werkkostenregeling (WKR) voor uw bedrijfsuitje?

Aan Party Planners Achterveld wordt regelmatig gevraagd wat WKR voor de bedrijfsuitjes gaat betekenen.
Wij hebben het voor u op een rijtje gezet.

Per 1 januari 2015 gaat de werkkostenregeling in werking. Vanaf dan mag de werkgever nog 1,2% van de loonsom besteden aan alle overige personeelskosten. Daaronder vallen ook de lief- en leed uitkeringen en personeelsfeestjes, sinterklaasfeestjes etc.. Al deze uitgaven moet de werkgever apart administreren en hij moet bewaken dat hij niet boven de 1,2% uitkomt. Zo houdt de werkgever weinig budget over voor een bedrijfsuitje.

De oplossing voor de WKR met betrekking tot het bedrijfsuitje is niet zo heel ingewikkeld . Het vergt namelijk geen moeilijke stappen om het bedrijfsuitje buiten de WKR te houden. Het woord ‘bedrijfsuitje’ zegt iets over een beloning voor het personeel. Een bedrijfsuitje is geen must, en levert volgens de fiscus ook geen teambuilding of training op. Ook zegt de WKR, doordat het zich richt op beloning voor personeel, dat belonen van relaties door middel van relatiedagen niet onder de WKR valt. Daar is de eerste maas in de wet. Hoe ziet de fiscus immers het verschil tussen een relatiedag en bedrijfsuitje? Party Planners denkt hierin met u mee.

Verder zegt de WKR dat trainingen en opleidingen van en voor het personeel er niet onder vallen. Wanneer een bedrijfsuitje typisch teambuilding is en doordeweeks plaatsvindt in de baas zijn tijd, betekent het gewoonweg dat dit niet onder de WKR valt. In alle themafeesten en spelshows van Party Planners vindt teambuilding plaats, we denken met u mee.

Kiest u simpelweg voor een feest in uw eigen kantine, bedrijfshal of magazijn, dan blijkt de WKR dit niet als beloning (en dus als bedrijfsuitje) te zien. Ook dat is dus een mogelijkheid! Party Planners organiseert alle themafeesten, dinershows en spelshows bij u op locatie, desgewenst met catering en compleet decor. Wij komen naar u toe.

De nieuwe WKR maakt het oprichten van een personeelsvereniging interessant. Ook een mogelijkheid om de WKR te elimineren binnen uw organisatie is het oprichten van een personeelsvereniging. Een pv is een eigen instantie die met een bijdrage van de personeelsleden en eventueel een bijdrage van het bedrijf zorgt voor activiteiten, waaronder het bedrijfsuitje.

Dus, organiseert u een bedrijfsuitje in het weekend dan moet u zorgen dat het onder teambuilding valt of dat u ervoor zorgt dat het onder de personeelsvereniging valt. Party Planners Achterveld verzorgd uw PV-feest tot in de puntjes, dit kan in de vorm van een spelshow, themafeest of dinershow (interactief met een stukje teambuilding).

WKR update 5 maart 2015: Soepelere regeling voor personeelsfeesten op locatie

Sinds 1 januari 2015 is de nieuwe Werkkostenregeling (WKR) in Nederland van kracht. Deze regeling had als gevolg dat personeelsfeesten die je in je eigen bedrijf organiseert, fiscaal gunstiger worden behandeld dan personeelsevents op externe locaties. Nu komt daar dus verandering in.

De Belastingdienst wijkt in praktijk af van de teksten van het handboek Werkkostenregeling. Of een personeelsfeest nu op de eigen werkplek wordt gehouden of op een externe locatie, maakt voor de Belastingdienst niet uit. Dit in tegenstelling tot wat het handboek WKR zegt. Volgens dat handboek zouden kosten voor een personeelsfeest op een externe locatie tot het loon behoren. Terwijl voor voorzieningen en consumpties op de werkplek in het kader van een personeelsevenement niet onder de WKR vallen en dus fiscaal gunstiger zijn.

De Belastingdienst stelt nu dat kosten voor reizen en maaltijd ook bij een extern personeelsevenement buiten het WKR kunnen worden gehouden. Goed nieuws dus voor opdrachtgevers, eventorganisatoren, eventlocaties en -toeleveranciers. Belangrijk is wel dat op de factuur de kosten van reizen, maaltijden, drank en overnachtingen goed opgesplitst worden.

Wat doet een personeelsvereniging?

De personeelsvereniging bestaat uit (oud) werknemers van een organisatie. De vereniging organiseert leuke dingen voor de personeelsleden. Iedere vereniging is anders, maar meestal organiseert men bedrijfsfeestjes, uitjes, kerst- en sinterklaasbijeenkomsten. Ook verzorgt de vereniging vaak de lief en leed uitkeringen, zoals cadeaus voor jubilarissen, bloemen bij ziekte en dergelijke.

Bij heel grote bedrijven zijn er soms meerdere personeelsverenigingen, dus per vestiging of dochteronderneming.